Cukor tichý zabíjak

Znížte príjem cukru, varujú zdravotníci sveta, inak hazardujete so zdravím. Raňajkujete cereálie, na desiatu si dávate sladkú tyčinku, obednú pizzu si polievate kečupom a večer si v bare objednávate ovocné džúsy alebo pivo? Presne pre vás sú určené varovania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).
Tá totiž len nedávno znížila odporúčanú dennú dávku cukru. Sladká chuť by pritom nemala podľa najnovších výskumov predstavovať viac ako päť percent všetkého, čo za deň skonzumujete. Ide o poriadne prísnu diétu. Doterajšie odporúčania sa totiž pohybovali na dvojnásobnej úrovni.
Slováci, podobne ako aj ďalší Stredoeurópania, by s tým ale nemali mať až taký problém. Horšie je to v západných štátoch. Kým Američania majú vo svojom dennom menu 11 až 15 percent cukru, napríklad naši susedia Maďari len 7 percent.
Čo však presne znamenajú striktné odporúčania?
Na vašom tanieri a v pohári by sa nemalo za jediný deň ocitnúť viac ako šesť čajových lyžičiek cukru. Mnohí z nás pritom ani netušia, koľko ho skutočne za 24 hodín skonzumujú.
Skrývať sa môže v jedlách a prísadách, o ktorých by ste to vôbec nepovedali. WHO ako príklad uvádza kečup. V jedinej polievkovej lyžičke vyčerpáte približne pätinu odporúčanej dennej dávky. Obyčajná plechovka sladkého nealko nápoja ju dokonca prekročí o viac ako tretinu.
A prečo je vlastne potrebné znižovať dávky cukru?
Výskumy totiž ukázali, že dospelých, ktorí sa nadmernému cukru vyhýbajú, menej ohrozuje nadváha a s ňou často spojené chronické neprenosné ochorenia.
Odporúčania sa ale netýkajú všetkých cukrov. Experti WHO sa zamerali najmä na monosacharidy a disacharidy, ktoré sa do jedla pridávajú kvôli chuti alebo ako konzervanty. Do denného priemeru tak nezaraďujú napríklad cukry prijaté z čerstvého ovocia a zeleniny alebo mlieka.