Flavonoidy – čo sa v nich skrýva?

Flavonoidy – čo sa v nich skrýva?

Poznáme cca 4 000 flavonoidov. Názov získali kvôli svojej typickej žltej farbe. Flavonoidy sú látky pochádzajúce z rastlín. Vyznačujú sa najmä ochranou pred škodlivými vonkajšími vplyvmi ako je UV žiarenie. Udržujú stabilitu vnútorného prostredia, neutralizujú voľné radikály a ďalšie funkcie dôležité na prežitie rastlín.

Kde ich hľadať?

Medzi ich najznámejšie zdroje patria lesné plody, hrozno, citrusy, kakaové bôby, arašidy, petržlen alebo cibuľa. Veľmi účinné flavonoidy obsahujú najmä rastliny čaju. Vedci aktuálne intenzívne skúmajú mnohé z nich, pretože patria medzi veľmi účinné antioxidanty.

Aké sú ich základné vlastnosti?

Výskum je zameraný predovšetkým na využitie flavonoidov a flavonoidových komplexov v prevencii a liečbe:
• ochorení srdca a ciev (ateroskleróza),
• porúch metabolizmu (cukrovka, obezita),
• neurodegeneratívnych ochorení (Alzheimerova a Parkinsonova choroba),
• chronických zápalov,
• vírusových a bakteriálnych infekcií (napr. ľudský papillomavírus),
• onkologických ochorení.

Zmierňujú oxidačný stres

Predmetom štúdií flavonoidov je ich vplyv na oxidačný stres. Vzniká pri zvýšenej tvorbe oxidujúcich látok, znižuje antioxidačnú ochranu a tiež spôsobuje chybnú opravu oxidačného poškodenia.

Flavonoidy sú účinné antioxidanty vďaka ich vlastnosti vychytávať voľné radikály kyslíka a mastných kyselín.1 Ochraňujú bunky pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho a vnútorného prostredia. Patria medzi najznámejšie a najsilnejšie antioxidačné látky.

Flavonoidy „zneškodňujú“ kyslíkové radikály, čo sú reaktívne formy kyslíka, ktoré vo vyššej koncentrácii poškodzujú tkanivá aj bunky. Predpokladá sa, že ak organizmus nie je schopný zbavovať sa týchto foriem kyslíka dôsledkom býva vznik niektorých civilizačných ochorení.

Tlmia zápal

Zápal je odpoveď organizmu na prítomnosť rôznych patogénov (baktérie, vírusy, plesne), poranení, toxických látok ale aj reakcia imunitného systému (hypersenzitivita) vedúca k poškodeniu tkanív.2

Chronický zápal je spájaný s ochoreniami ako sú reumatoidná artritída, priedušková astma, ateroskleróza, Alzheimerova choroba a onkologické ochorenia.3-5

Pri vzniku a šírení zápalu súvisí aj zvýšená produkcia voľných radikálov. Tie sú vychytávané flavonoidmi. Rovnako ovplyvňujú aj niektoré špecifické enzýmy, ktoré sa na vzniku zápalu podieľajú.

Bolo dostatočne preukázané, že flavonoidy majú podobný mechanizmus účinku ako nesteroidné protizápalové lieky. 6
Priaznivý účinok flavonoidov na zápal môže brániť poškodeniu tkanív a napomáhať normalizácii funkcií imunitného systému.

Pôsobia proti baktériám a vírusom

Flavonoidy majú preukázanú antibakteriálnu a antivírusovú aktivitu.
Napríklad katechíny, ktorých hlavným zdrojom je zelený čaj, sú účinné proti patogénnym baktériám pochádzajúcim zo stravy, a preto majú pozitívny účinok v prípade gastrointestinálnych ochorení.6

Ich pozitívny vplyv na ľudské zdravie je známy a vďaka výskumu aj potvrdený.

 

Autor: PharmDr. Paula Kubovičová

farmaceut

online Lekaren Tri veže